söndag 10 maj 2015

Länk till artikel på internetmedicin.se

Här är länken till Stefan Hanssons artikel på internetmedicin.se. Det märks att den är uppdaterad enligt de senaste rönen om än förstås lite svårbegriplig då den är riktad mot en medicinskt kunnig läsare. Jag ska ändå försöka få tag i och läsa ARG rapport nr 72 i sin helhet (och bli ännu ett fall av patient och expert på sin sjukdom), men just nu tillåter min extremt dåliga ekonomi inte denna beställning (den kostar 300 kr).

Här är inledningen med sina viktiga data: 8 500 000 kvinnor varje år och 5000 kvinnor i Sverige!

Etiologi

Preeklampsi drabbar varje år 3-7 procent av samtliga gravida kvinnor och är en av de vanligaste orsakerna till perinatal och maternell morbiditet/mortalitet. Globalt uppskattas 8 500 000 blivande mödrar i världen drabbas per år, varav 5000 kvinnor i Sverige.

Idag finns inga undersökningar eller laboratorieprover, som på ett tidigt stadium kan identifiera de kvinnor som löper en ökad risk för att utveckla preeklampsi. Sjukdomen manifesterar sig kliniskt efter 20:e graviditetsveckan men är, på grund av diffus symtomatologi, svårdiagnosticerad och behandling saknas (1).

Den enda bot som idag finns tillgängligt är att förlösa modern, ett svårt avvägande där både barnets och moderns välmående måste beaktas (2). Femton procent av alla prematura förlossningar samt 1/3 av all intrauterin tillväxthämning (IUGR) orsakas av preeklampsi. De årliga vårdkostnaderna för preeklampsi har globalt uppskattats till mellan 18-22 miljarder dollar (3). 

Bloggarens kommentar: Vårdkostnader betonas i inledningens slutkläm. Jag skulle förstås vilja belysa det mänskliga lidandet istället...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar