fredag 22 maj 2015

För tidig pubertet, 2014

Forskare vid Örebro universitet resonerar i en artikel i SvD kring riskerna med för tidig pubertet idag (även om jag tycker att deras sätt att testa psykosociala hypoteser känns lite märkliga. De testar genom att jämföra Sverige med Slovakien som är, menar de ett mycket mer konservativt land som håller sina flickor hemma - man kan ju undra hur många andra sociala regler och koder och miljöer som också är annorlunda och således bildar oändliga möjligheter av x-faktorer i den jämförelsen). Nåväl. Intressant hur man i artikeln undgår att prata om risker med en tidig sexualdebut för flickor. Pojkarna har tydligen risker på nätet, där de hittar pornografiskt material som är riktat till vuxna (och det gör inte flickorna?) men de sexuella riskerna för flickor specifikt nedtonas (trots att samhället ser ut som det gör). Säkert för att man inte vill uttala en negativ syn på sexualiteten som sådan. Det bli lite märkligt, tycker jag. Hur som helst. Här är artikeln!

Och såhär skriver man ut det på Wikipedia:

För tidig pubertet

   
För tidig pubertet eller pubertas preacox är en endokrin störning som innebär att puberteten inträffar mycket tidigare än förväntat. Avvikelsen kan ge psykosociala problem, men kan också vara symtom på ett underliggande fysiologiskt missförhållande. Eftersom det funnits en tydlig trend att pubertetsstarten kommer allt tidigare, har gränsen för för tidig pubertet sjunkit ner i åldern. Numera räknas pubertetsstart före 8 års ålder för flickor och 9 års ålder för pojkar, som för tidig pubertet. Dock måste flera faktorer spela in i bedömningen


(...)

 

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Det råder ingen samsyn huruvida tillståndet bör behandlas. Behandling sätts in om barnet känner sig avvikande, om man vill förhindra alltför tidig sexuell aktivitet, och vill förhindra framtida kortvuxenhet (för tidig pubertet leder ofta till att barnet slutar växa tidigt och blir kortvuxet som vuxen).
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar