fredag 6 juni 2014

havandeskapsförgiftning.se 3, Symtom

Själv skriver jag symptom med p, men på sidan havandeskapsförgiftning.se skrivs det utan, så jag härmar det nedan. Havandeskapsförgiftning.se är en sida som hävdar att de skriver allt om havandeskapsförgiftning. De gör det på tre sidor text ordnade under tre rubriker: Orsaker, symtom samt behandling. Jag har tidigare skrivit om vad de har att säga om orsaker och här vill jag kommentera vad de skriver om symtom. Jag kommer i det följande att fläta in mina egna kommentarer i texten, men jag gör det i egna stycken markerade med Bloggaren: "citationstecken". Citaten från havandeskapsförgiftning.se är alla hämtade härifrån. Okej, då kör vi!   
 

Symtom på Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning (preeklampsi) kan påverka väldigt olika. En del kvinnor upplever få eller inga besvärande symtom alls. För andra innebär sjukdomen svåra besvär och en komplicerad graviditet. I Sverige är det ovanligt med dödsfall i samband med havandeskapsförgiftning. Överlag är landets spädbarnsdödlighet låg i förhållande till många andra länders. I många länder i u-världen är dödlighet i samband med havandeskapsförgiftning ett stort problem. Vanligtvis beror det på att sjukdomen inte upptäcks eller utebliven vård. I många länder är okunskapen stor om denna sjukdom och vården obefintlig.

Bloggaren: "Min uppmärksamhet dras ju ofrånkomligen i stycket ovan till just ordet "dödlighet". Vad de säger här är att det ÄR en dödlig sjukdom, men samtidigt som de säger just det vill de också skyla över och förmildra det genom att säga att det är ovanligt med dödsfall i Sverige till skillnad från i många andra länder. De pratar också om den generellt låga spädbarnsdödligheten. Ordet "dödlighet" befinner sig alltså i en mening av förmildrande omständigheter. Jag tycker att det hade varit bättre att våga stanna vid riskerna ett slag, bekräfta den faktiska faran innan de positiva omständigheterna beskrivs. Som det står nu lämnar mig denna textsnutt med en oro att textförfattarna anser att lite dödlighet är väl inget att oroa sig för eftersom vi i Sverige har en så bra, kunnig sjukvård som upptäcker sjukdomen i tid. Detta sätt att skriva, att skyla över samtidigt som man beskriver, tycker jag, vittnar om att textförfattarna har en inbillad läsare för ögonen och att denna i huvudsak är en frisk, gravid kvinna som alltså inte ska oroas i onödan av de sjuka kvinnornas situation. Det tycker jag är en nedlåtande mot henne. Samt att det förstås är ofrånkomligt att även sådana som jag, kvinnor med erfarenhet av sjukdomen, kommer att läsa texten och tycka att den liksom förminskar oron och allvaret."

Nu fortsätter vi med texten:

Havandeskapsförgiftning - Symtom
Flera av de symtom som förknippas med havandeskapsförgiftning är normala i samband med graviditet t.ex. förhöjt blodtryck och viktökning. Det försvårar upptäckten av sjukdomen och riskerar fördröjda vårdinsatser.

Bloggaren: "Visst, det stämmer, vi fortsätter:"

Det första säkra symtomet på havandeskapsförgiftning är förhöjt blodtryck. Självklart behöver det inte vara något patienten märker eller besväras av men kan upptäckas vid test. Ett förhöjt blodtryck tidigt i en graviditet är fullt normalt och ingen orsak till oro. I de fall då blodtrycket inte börjar sjunka någonstans kring den tjugonde graviditetsveckan finns anledning till att misstänka preeklampsi. Om blodtrycket förblir förhöjt efter vecka tjugo är det dags att genomföra ett urinprov. Finns det spår av äggviteutsöndring och förhöjda proteinvärden i urinen finns möjlighet att ställa diagnos. Andra vanliga symtom kan vara snabb viktökning, svullnad och huvudvärk.

Bloggaren: "Här skapas en kronologi för symptom. Det första säkra tecknet är högt blodtryck hävdar textförfattarna. Jag måste få ifrågasätta denna formulering. För det första: Ordet "symtom" är inte detsamma som "kriterium". Diagnosen havandeskapsförgiftning får man om man läcker äggvita i urinen samtidigt som man har förhöjt blodtryck, det är kriterierna för havandeskapsförgiftning, men symptomen på att man är sjuk kan komma tidigare. Under min andra graviditet, när jag alltså redan hade en graviditet med havandeskapsförgiftning bakom mig, fick jag gå på flödesultraljud i vecka 22. Redan då upptäcktes notcher, det vill säga, försvårat flöde in till livmodern vilket är ett så pass säkert symtom på att jag skulle utveckla sjukdomen igen att barnmorskorna och läkarna (och försäkringskassan) från och med då betraktade mig som "sjuk".  I vecka 37 utvecklade jag sedan HELLP, vilket är en kusinvariant av havandeskapsförgiftning och denna diagnos ställdes enkom med hjälp av blodprov. Jag fick ALDRIG högt blodtryck eller äggvita i urinen, det var blodbilden som förändrades och blev akut. Så känslan av kronologi som skapas i texten här är felaktig och havandeskapsförgiftning är en klurigare sjukdom än så. Frågan om kronologi och tidiga tecken aktualiseras också av att senare forskning visat att man troligtvis kommer att kunna screena redan väldigt tidigt i graviditeten vilka som kommer att drabbas och vilka inte, något som man tror kommer att kunna underlätta vård och behandling (samt sänka kostnader, vilket säkert är välkommet)".

Låt oss fortsätta med texten:

Vid allvarlig havandeskapsförgiftning kan kvinnan drabbas av försämrad lever och njurfunktion, lungödem eller blodproppsbildning. Inte sällan känner den drabbade kvinnan smärtor i överdelen av buken och hon kan drabbas av ögonflimmer.. Även blodets förmåga att koagulera kan påverkas vilket gör en blödning mycket allvarligare. En del kvinnor upplever svåra graviditetskramper som ett symtom.

Bloggaren: "Här tror jag bestämt att textförfattarna pratar om bland annat HELLP-syndrom, när de pratar om blodproppar och koaguleringsproblem försämrad lever och njurfunktion. De pratar också, tror jag, om Eklampsi, det vill säga kramperna som havandeskapsförgiftning kan mynna ut i. Men varför pratar de så svepande och utan att nämna namnen på diagnoserna? Varför är det så lite information just här?"

Vi går vidare:

Sjukdomsförloppet kan skifta kraftigt. En del utvecklar havandeskapsförgiftning väldigt fort, ibland inom loppet av timmar. Vanligast är dock ett relativt långsamt sjukdomsförlopp. Symtomen utvecklas stegvis under dagar och veckor. Detta försvårar givetvis upptäckt av sjukdomen. Framförallt då många symtom går att förknippa med andra sjukdomar eller normala graviditetsproblem. Havandeskapsförgiftning brukar vanligtvis gå över en eller ett par veckor efter förlossning.

Bloggaren: "Det är bra att de poängterar bedrägligheten i symtombilden, att den är lik andra normala graviditetsbekymmer, och jag förstår faktiskt det där behovet av att inte oroa i onödan. Jag har alltså inget att invända mot detta stycke mer än att jag noterar hur textförfattarna återigen betonar att det vanligtvis är ett långsamt sjukdomsförlopp och att havandeskapsförgiftningen vanligtvis går över efter förlossningen. Jag tänker då igen på de som läser detta och inte blir lugnade av beskedet av vad som händer i vanliga fall, alltså alla de med kvarstående men och/eller snabba sjukdomsförlopp. Det här är helt tydligt inte en sida för dem".  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar