fredag 30 oktober 2015

På spaning efter litterär havandeskapsförgiftning

Jag stötte på min första litterära havandeskapsförgiftning i veckan. Jag hade ju ett litet Majgull Axelssonrace då jag först läste Is och vatten, vatten och is och efter det fortsatte med att läsa också Jag heter inte Miriam. Havandeskapsförgiftningen fanns i den sistnämnda. Där berättas om Miriams mans första fru som under det sena fyrtiotalet drabbas av "graviditetstoxikos" i sjunde månaden. Något som i romanen innebar att hon var och förblev inlagd på sjukhus fram till sonens födelse och sin egen död. I boken får man också reda på att hon får besök av sin man ibland och han berättar efter ett sådant besök för Miriam att hon (frun) "i alla fall" denna gång känt igen honom. Vilket förstås insinuerar att han besökt henne andra gånger då hon inte känt igen honom. Så känner inte jag igen graviditetstoxikossymptomen, men det spelar mindre roll. Jag blev ändå så tagen av hur lite litterär havandeskapsförgiftning det verkar finnas. Om man betänker att det drabbar upp till tio procent av alla gravida? Om man därtill betänker att havandeskapsförgiftning i västvärlden fortfarande är den vanligaste orsaken till graviditetsrelaterad dödlighet för både mor och barn? Och därtill förstår hur många kvinnor som måste ha strukit med förr om åren? Ja, och om man därtill inser denna erfarenhets många komplexa trauman och alla de möjliga känsliga effekterna kopplade till känslolivet, föräldraskapet, barnen, kärleksrelationerna, könsidentiteten och kanske sexualiteten? Om man betänker allt detta inser man att havandeskapsförgiftning borde finnas beskrivet i mycket, mycket mer litteratur än Majgulls. Någon som vet något om var jag kan hitta den? Tipsa mig. Jag vill veta! 

2 kommentarer:

  1. Jag vet att jag läst en bok där en kvinna avled av havandeskapsförgiftning, jag tror att den utspelade sig på 1800-talet eller början av 1900-talet, men det var ca 15 år sedan jag läste den och jag kommer inte på vilken det var. Jag ska fundera!

    BTW. M fick symptom på havandeskapsförgiftning den sista veckan; svullnad, alldeles för högt blodtryck, proteiner i blodet, något annat värde som var för lågt, så vår förlossning blev igångsatt av den anledningen. Men det höga blodtrycket försvann inte förrän två veckor efter förlossningen, så i efterhand var läkarna osäkra på om det verkligen var havandeskapsförgiftning eller något annat.

    Kram!
    /L

    SvaraRadera
  2. Men åh, är det sant? Låter onekligen som hf i mina öron och jag vet fler som har haft förhöjt blodtryck också efter förlossningen. Men alltså! Vi måste ju ses. Jag vill träffa din son och höra allt. Kanske kommer du också på vad boken heter då?:) Stor, stor kram och hälsa M och pussa liten

    SvaraRadera