Jo, jag skrev ju tidigare om reglerna för deltid vid föräldraledighet. Då var det verksamhetsansvariga på min yngsta dotters förskola som i månadsskiftet augusti/september i år, några dagar innan vi förlöstes, påstod att vi om vi födde barn i slutet av augusti inte skulle ha rätt till heltid alls från och med september. Detta är alltså helt fel och osant! Verksamhetsansvarige har bett om ursäkt efter att vi tillsammans bokstaverat oss igenom regelpunkten som berör just denna typ av deltidsbestämmelse. Det är alltså såhär att deltid vid föräldraledighet med nyfött barn inträder en månad efter barnets födelse - men månaden börjar räknas från månadsskiftet EFTER det nya barnets födelse. Regelpunktstexten exemplifierar till och med för att göra det hela extra tydligt: Om barnet är fött den 15 juli påbörjas deltiden den 1 september!
Det är förstås anmärkningsvärt att hon inte visste detta. Det är också anmärkningsvärt att hon med sin okunskap skrämde mig dagarna innan förlossningen med scenariot att jag som nyförlöst och nysnittad skulle bli tvungen att både hämta och lämna varje dag på dagis. Min man kan, med deltidsbestämmelserna som reglerar inte bara antal timmar på förskolan per vecka (30 timmar) utan också VILKA timmar under dagen som barnet ska vistas där (mellan 8 och 9 på morgonen och 14-16 på eftermiddagen), inte hjälpa till med vare sig hämtning eller lämning på förskolan. Detta innebär i praktiken att vi båda blir tvungna att hämta och lämna varje dag och att vi alltså inte kan hjälpa varandra. Han måste ta med sig stora flickan till skolan. Hon går i skolan tre stationer bort och börjar 8.15. Jag (och lillebror) får ta lilla dottern till dagis. Skulle vi få lämna henne 7.30, skulle en förälder kunna lämna båda barnen på en gång, men nej. Nu går inte det. Nu krävs det två föräldrar! Det är förstås totalt ineffektivt sett ur ett stressigt livspusselperspektiv. Och lillebrors behov måste såklart bortprioriteras. Hur sjutton vi skulle göra om vi var separerade begriper jag inte och det gör säkert ingen annan heller?
Varför måste Stockholms Stad tillämpa sådana regler? Förstår de hur de begränsar familjers möjlighet att trixa för att få saker att gå ihop? Om de nu nyligen har blivit generösare med tid på dagis för föräldraledigas barn (och argumenten för det är många och goda sett ur barnens perspektiv), varför kan de då inte också lämna över dagsplaneringen till föräldrarna och låta vistelsetiden styras av deras behov? Är barnomsorgen till för barnen och föräldrarna eller för organisationen som sådan?
Men andra kommuner är förstås ännu dummare. Sett ur ett nationellt perspektiv är 30 timmar på dagis i veckan en lyx! På flera håll är ju fortfarande 15 timmar i veckan norm och det är inte riktigt klokt. På femton timmar i veckan hinner man väl inte lämna innan man ska packa ihop sin bebis och åka och hämta igen. Vad blir det för start för en nyförlöst bebis: Att dag efter dag stressas runt med sin mamma på det sättet? Nej, hear alla kommuner utanför Stockholm som ännu inte tillämpar 30 timmars veckor för föräldralediga: Skärpning! Och hear alla verksamhetsansvariga på Stockholms förskolor: Föräldrar har rätt till heltid åtminstone en månad efter förlossning (mammor har rätt att läka), kolla era papper! Och hear alla politiker i Stockholms kommun: Det är dags att ta bort timbegränsningen per dag på förskolan och låta familjerna planera själva utifrån sina behov! Verksamheten är till för dem!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar