söndag 22 juni 2014

om riskgrupper och immunitet

Jag har läst så många väntabarnsidors texter om havandeskapsförgiftning och en sak som de alla har gemensamt är att de rabblar olika varianter på de s.k riskgrupperna. Därför tänkte jag också prata lite om riskgrupper här. Nedan följer några exempel på hur det låter därute:

Riskgrupper (hämtat från niomånader)

Befinner man sig i någon av riskgrupperna så är risken avsevärt större att man drabbas av havandeskapsförgiftning och att tillståndet återkommer om man blir gravid igen.
Riskgrupperna är:

» Familjär förekomst av havandeskapsförgiftning (Mormor, mamma, syskon)
» Förstagångsgraviditet (6-8 ggr högre risk än hos omföderskor)
» Ålder <18 eller >40 år
» Tidigare graviditet med havandeskapsförgiftning
» Kroniskt högt blodtryck
» Annan kärlsjukdom
» Diabetes
» Fetma: BMI (Body Mass Index) högre än 30

Och vidare om riskgrupper skriver "babyhjälp", hämtat härifrån:

Riskgrupper för havandeskapsförgiftning
Gravida kvinnor över 40 år löper större risk än genomsnittet, likaså tonåringar, diabetiker och kvinnor som tidigare haft problem med högt blodtryck, njursjukdomar eller reumatiska sjukdomar. De flesta som drabbas är förstföderskor. Det finns en viss ärftlig faktor. Mödrar, döttrar och systrar till kvinnor som haft svår havandeskapsförgiftning löper 2-5 gånger större risk att utveckla havandeskapsförgiftning än andra. Du är i riskgruppen om:
Havandeskapsförgiftning Du har diabets, fetma eller kronisk njursjukdom
Havandeskapsförgiftning Väntar tvillingar eller fler barn
Havandeskapsförgiftning Har högt blodtryck redan innan graviditeten
Havandeskapsförgiftning Är förstföderska
Havandeskapsförgiftning Om du haft havandeskapsförgiftning tidigare
Havandeskapsförgiftning Om du är över 35 år
Havandeskapsförgiftning Lång tid har passerat mellan graviditeterna.

Följande text är på engelska och en är hämtad härifrån!

Risk factors

Preeclampsia develops only as a complication of pregnancy. Risk factors include:
  • History of preeclampsia. A personal or family history of preeclampsia significantly raises your risk of preeclampsia.
  • First pregnancy. The risk of developing preeclampsia is highest during your first pregnancy.
  • New paternity. Each pregnancy with a new partner increases the risk of preeclampsia over a second or third pregnancy with the same partner.
  • Age. The risk of preeclampsia is higher for pregnant women older than 40.
  • Obesity. The risk of preeclampsia is higher if you're obese.
  • Multiple pregnancy. Preeclampsia is more common in women who are carrying twins, triplets or other multiples.
  • Interval between pregnancies. Having babies less than two years or more than 10 years apart leads to a higher risk of preeclampsia.
  • History of certain conditions. Having certain conditions before you become pregnant — such as chronic high blood pressure, migraine headaches, type 1 or type 2 diabetes, kidney disease, a tendency to develop blood clots, or lupus — increases your risk of preeclampsia.
Det följande kommer från vårdguiden, hämtat här!
 
Risken att få havandeskapsförgiftning ökar om man väntar barn för första gången, är gravid med tvillingar, är 35 år eller äldre, har övervikt eller diabetes. Ärftlighet spelar in, likaså om man hade högt blodtryck före graviditeten. Om man har haft havandeskapsförgiftning under en tidigare graviditet är risken ökad nästa gång, men oftast blir det då i en mildare form.

Följande kommer från Aktuellt om vetenskap och hälsa, hämtat härifrån!

Riskfaktorer
Risken varierar mellan olika folkgrupper och sjukdomen är till viss del ärftlig. Andra riskfaktorer är bland annat övervikt, tvilling- eller flerbördsgraviditet, eller att vara förstföderska och då i synnerhet ung förstföderska. Men även kvinnor över 40 löper en större risk. Immunologin spelar också en betydande roll såtillvida att mamman tycks behöva vänja sig vid pappans antigener*.
- En kvinna som har fått tre barn med en man och sedan skaffar ett fjärde barn med en annan man löper samma risk vid den fjärde graviditeten som en förstföderska, berättar Ulrik Dolberg Anderson (...) 
Antigen är ett kroppsfrämmande ämne som kan framkalla en reaktion hos immunförsvaret.
Här kan man även läsa, som en intressant kommentar, att diagnosen endometrios också ger en ökad risk för havandeskapsförgiftning, något som ännu inte verkar ha plockats upp som mödravårdspraxis (eller inkluderats i riskgruppsdiskursen på nätet). Artikeln är från 2009, så den har ju några år på nacken och kanske har tesen motbevisats nu?

Nedan följer bloggarens sammanfattning och tankar om riskgrupperna, så som de beskrivs på dessa forum på nätet:

Minsta gemensamma nämnare

Samtliga forum verkar understryka ålderns betydelse och framhåller främst att en mamma över trettiofem eller, på vissa sidor, fyrtio år löper högre risk än andra mammor. Det framstår därför som odiskutabelt att "hög" ålder är en riskfaktor. Alla ovan nämnda källor verkar dessutom överens om att flerbördsgraviditet, sjukdomshistorik med vissa diagnoser (medical conditions) såsom högt blodtryck, diabetes, kronisk njursjukdom och reumatisk sjukdom leder till ökad risk. På andra sidor har jag läst diagnosbeteckningar som hjärt- och kärlsjukdom men också autoimmuna sjukdomar (nu hittar jag dock inte tillbaka till dessa sidor). Vissa sidor skriver inte ut dessa diagnoser, men man får väl anta att det är dessa som åsyftas. Övervikt verkar också samstämt betonas som en riskfaktor.

Sambandet mellan riskgrupperna "förstagångsföderskor" och gravida med historik av havandeskapsförgiftning

Att vara förstagångsföderska är alltså enligt källorna en riskfaktor i sig, men det verkar lite oklart hur stor risken att drabbas är. Olika sidor anger olika procentsatser, jag har läst allt mellan 2-10% risk att som förstagångsföderska drabbas av havandeskapsförgiftning. Att tidigare ha haft havandeskapsförgiftning är också en riskfaktor.
   Mitt emellan mina två graviditeter tycktes mig detta samband så oerhört förbryllande. Å ena sidan tycktes jag vara "skyddad" av det faktum att jag inte längre tillhörde en riskgrupp, det vill säga "förstagångsföderskor" och å andra sidan verkade jag nu tillhöra en annan riskgrupp, nämligen den riskgruppen som kan benämnas "tidigare historik av havandeskapsförgiftning". Vad blev uträkningen, procentsatsen, oddsen då egentligen, frågade jag mig?
   Tyvärr får man väl säga, fanns det  inget "skyddande" i denna statistik till övers för mig. Det var inte bra att ha lämnat riskgruppen "förstagångsföderska" för att bli en tillhörande riskgrupp "tidigare historik av havandeskapsförgiftning". De första oddsen, 2-10 procentig risk vid den första graviditeten hade, enligt mina läkare, förvandlats till en 20 procentig risk inför den andra.
   Slutsatsen av detta är därför att riskgruppen "tidigare historik av havandeskapsförgiftning" är en tyngre post på listan än riskgrupp "förstagångsföderska", som ju "bara" är en uppskattningsvis 2-10 procentig risk. Det är en öppen fråga hur de övriga riskgrupperna förhåller sig till varandra.

De mer sällan nämnda

Vissa sidor listar riskgrupper som inte andra sidor har med i sina listor. Ovan utmärker sig sidan niomånader som listar mammor under 18 år. De unga mammorna antyds också som riskgrupp i artikeln från Allt om vetenskap och hälsa, då de skriver att "i synnerhet unga förstagångsföderskor" kan ha en förhöjd risk. Även "babyhjälp" skriver att tonåringar löper högre risk.

I artikeln från Allt om vetenskap och hälsa gör man en poäng av att statistiken ser olika ut i olika "folkgrupper", medan många andra sidor väljer att tala om ärftlighet bara. Jag tänker angående ovanstående att det säkert kan finnas differenser i statistiken mellan olika "folkgrupper" eller "genfamiljer" eller vad man nu ska välja för begrepp, men att det inte är helt okomplicerat att tala om gener, "folkgrupper" kopplat till riskfaktorer. Många sidor som jag har läst som uttalar sig om havandeskapsförgiftning (tex havandeskapsförgiftning.se) poängterar hur mycket farligare sjukdomen är att drabbas av i andra delar av världen, vilket förstås kan härledas direkt till mödravårdens kvalitet och tillgänglighet, samt möjligtvis till andra "livsstilsfaktorer" och/eller sociala omständigheter. Det blir alltid svårt när man ska försöka sortera bort det genetiska från det sociala, tycker jag. Det är som om det genetiska hela tiden befinner sig inom det socialas ramar. Och begreppet "folkgrupp", vad menas med det här? Är det "etnicitet" (som ju är ett begrepp som syftar till kultur) eller ras (som ju är ett mycket omdiskuterat begrepp som syftar till biologi) eller då till exempel "genfamilj" som är ett begrepp som jag inte känner så väl till men som jag rent konnotativt kopplar ihop med mikrobiologisk analys och kolla-i-mikroskop-efter-avlägsna-gemensamma-anförvanter-och-avlämningar-i-DNA. Men nu kanske jag luddar bort mig? Konstatera här kan vi att vissa sidor hävdar att det finns olikheter i riskodds mellan olika så kallade "folkgrupper".

Intervallet mellan barnen uppges också vara en riskfaktor på några av ovanstående sidor. På två sidor nämns "att ha långt intervall mellan barnen" som en riskfaktor och en sida hävdar också att ha kort tid mellan barnen (under två år) också är en riskfaktor.

New paternity

En för kvinnan ny far till barnen nämns också som en riskfaktor i lite olika varianter på två av sidorna. Dels är det på den engelskspråkiga sidan ovan och dels i artikeln från Allt om vetenskap och hälsa. Den engelskspråkiga sidan säger lite kryptiskt såhär: Each pregnancy with a new partner increases the risk of preeclampsia over a second or third pregnancy with the same partner. Jag kan bara tolka det här som att en mamma initialt i första graviditeten står inför en statistisk risk av 2-10%, vilket är en förhållandevis hög procentsats i jämförelse med den övriga gruppen gravida, som alltså väntar sina andra eller tredje eller och så vidare barn. Den gruppen är inte i riskgrupp så till vida de inte var bland de 2-10 procenten i första omgången och alltså drabbades av havandeskapsförgiftning. Denna grupp kvalar ju då direkt in på riskgruppslistan. Men för hela gruppen föderskor sjunker riskoddsen i andra och tredje och så vidare graviditeterna, om inte kvinnan byter partner och far till barna och på så vis återgår till att vara i riskgrupp "förstagångsföderskor". Detta kan man förstå genom tankarna på immunitet och begreppet "antigener" som tex artikeln från Allt om vetenskap och hälsa tar upp. Antigener är alltså barnafaderns encelliga bidrag, som ur moderns perspektiv blir kroppsfrämmande ämnen som kroppen i vanliga fall ska bryta ned. Under en graviditet råder hormonellt undantagstillstånd och de antikroppar som ska bryta ner de kroppsfrämmande ämnena ska upphöra med sin uppgift och lämna fostret att växa och må bra. Vilket alltså inte händer under graviditetsprocessen om man utvecklar havandeskapsförgiftning. So far so good. Här verkar de dock säga att mödrakroppen har en chans att "vänja sig" vid en specifik pappas kroppsfrämmande antigener, genom till exempel upprepade graviditeter, men att det är svårare för mödrakroppen att vänja sig vid flera kroppsfrämmande antigener, och att varje graviditet med en ny far alltså ökar på risken för immunförsvaret att reagera genom att bryta ner de kroppsfrämmande substanserna.
Tilläggas ska att det är på detta område som jag har läst så märkliga artiklar (som jag dock inte återfinner nu frustrerande nog) om sperma och olika sorters sex. Jag har till exempel läst någonstans att oralsex med barnafadern kan öka mödrakroppens tillvänjning till hans antigener och slutsatsen borde då bli det motsatta också: att oralsex, eller ska vi kanske egentligen prata om ejakulationssex eller sex med manliga avlämningar, spår, eller kort och gott allt oskyddat sex som slutar med att mannen kommer i kvinnan, med andra än barnafadern ökar på immunförsvarets attackbenägenhet på så kallade kroppsfrämmande substanser?

Tittar man igen på riskgrupperna, generellt sätt, är det ganska många som, med lite lekmannamässig fantasi, kan kopplas till just immunitet: Tonåringar löper ökad risk (de har inte hunnit tillvänjas?). Förstagångsföderskor (de håller på att, genom en första graviditet, tillvänjas?), tvillinggraviditet/flerbörd (snacka om mycket kroppsfrämmande ämnen?), autoimmuna sjukdomar (säger sig självt?) samt intervallet mellan barnen: om det är kort intervall (mycket kroppsfrämmande antigener, jämförbart med tvillinggraviditet?) eller långt intervall (kroppen minns inte längre barnafaderns antigener?).

Jag spekulerar med den förmåga jag besitter och jag är ingen läkare. Jag är en drabbad, en före detta patient, ett offer, en villrådig, en som snart, mycket snart måste göra ett val baserat på väldigt luddiga riskkalkyler, samt av svåra och samtidigt helt fantastiska egna erfarenheter!

När det gäller riskgruppen "new paternity" framgår det dock inte här om man med en historik av två graviditeter med allvarlig havandeskapsförgiftning och HELLP, med samma barnafader gör statistiskt bäst i att byta eller att hålla kvar vid denne och dennes antigener? Det enda som sägs är att ett: byter man barnafar är man tillbaka på samma risknivå som en förstagångsföderska och två: har man varit gravid med många kan man riskera att få ett överdrivet känsligt immunförsvar mot antigener. Och hur i hela helvetet ska man kunna sortera bland alla dessa tankar? Jag snurrar, sömnigt nu, kring mina sinsemellan bråkande tankeobjekt: Det sista barnet, min kropp, samt den älskade fadern till mina båda underbart kära barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar